22.06.2017 Trst za Evropsko prestolnico znanosti v letu 2020

16.06.2017 Kučan pri SKGZ

VČLANI SE
V SKGZ

Kongres SKGZ je v letu 2009 sprejel predlog, da se krovna organizacija okrepi s člani posamezniki, ki bi pripomogli k rasti organizacije in njeni utrditvi.
(Poziv k včlanjevanju)
(Pristopna izjava)
Tudi jaz sem SKGZ. Včlani se! Mnenja vseh za skupno rast

Analiza, izvajanje in razvoj zaščite narodnih skupnosti v Sloveniji in Italiji - Analisi, applicazione e sviluppo della Tutela delle Minoranze in Italia e Slovenia

Dogovor za Stadion 1. maj

03.04.2017


Prizadevanja za smotrno razvijanje in nadgradnjo Stadiona 1. maja pri Svetem Ivanu prehajajo v konkretno fazo. Na srečanju, ki je bilo v ponedeljek zvečer med predstavniki krovnih in drugih organizacij slovenske narodne skupnosti, so postavili temelje, na katerih bi lahko nastal projekt za nov večnamenski športno-mladinski center. Ta bo namenjen športnim dejavnostim slovenskih društev in tudi slovenskih šol, če bodo seveda izrazili zanimanje za projekt. Med značilnostmi centra je ta, da bi se lahko v njem na primer istočasno odvijale kar štiri različne panoge.
Kar je še najbolj pomembno, je dejstvo, da so zamisel o tem projektu na ponedeljkovem srečanju složno podprle vse manjšinske organizacije. To bo odlična osnova za nadaljevanje s skupnim delom, ki ga bodo nato predstavili deželnemu odborniku Gianniju Torrentiju, s katerim bodo skušali ugotoviti primerno pot za ustrezna finančna sredstva.
Srečanja so se udeležili predsednika SKGZ in SSO Rudi Pavšič in Walter Bandelj, predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin, predsednik ŠZ Bor Gorazd Pučnik, deželni svetnik Stefano Ukmar ter Igor Kocijančič in Marko Delise, medtem ko je bil deželni svetnik Igor Gabrovec upravičeno odsoten. S srečanja je izšlo nekaj pomembnih odločitev. Po eni strani je bilo zapečateno, da finančna sredstva za svetoivanski Narodni dom ne bodo prišla v poštev pri obnovi stadiona. Po drugi so vsi soglašali z zamislijo, da mora nastati pri Sv. Ivanu nov športno-mladinski center, namenjen vsej manjšini, kjer bodo lahko domovala tudi pomembna društva, kot npr. košarkarji Jadrana.
Primorski dom, 28. marca 2017


Stadion 1. maj (foto Damj@n)