22.06.2017 Trst za Evropsko prestolnico znanosti v letu 2020

16.06.2017 Kučan pri SKGZ

VČLANI SE
V SKGZ

Kongres SKGZ je v letu 2009 sprejel predlog, da se krovna organizacija okrepi s člani posamezniki, ki bi pripomogli k rasti organizacije in njeni utrditvi.
(Poziv k včlanjevanju)
(Pristopna izjava)
Tudi jaz sem SKGZ. Včlani se! Mnenja vseh za skupno rast

Analiza, izvajanje in razvoj zaščite narodnih skupnosti v Sloveniji in Italiji - Analisi, applicazione e sviluppo della Tutela delle Minoranze in Italia e Slovenia

O identiteti Trsta med Slovenci in Italijani

20.03.2012


Dva tržaška dnevnika, slovenski Primorski Dnevnik in italijanski Il Piccolo, sta v prejšnjem stoletju nekako poosebljala delitev Trsta in širšega prostora med pripadniki italijanske in slovenske narodne skupnosti, kot sicer tudi blokovsko-ideološko delitev Evrope in sveta. V Trstu so se s posebno ostrino kretali tudi interesi svetovnih velesil in malih narodov, v prepričanju, da je vsak centimeter ozemlja življenjskega pomena za vsakogar.
Slovenci v Trstu smo to vsakodnevno doživljali z nasprotujočimi in večkrat negativnimi vtisi. Il Piccolo je jasno in javno odražal vse to, saj je čisto enostavno medijsko ponazarjal poglede, ki jih je imel večji del italijanskih someščanov do nas in kjer so se prepletali številni konfliktni odnosi. Pri vsem tem je bila slovenska manjšina najšibkejši člen in večkrat je to doživljala tudi v italijanskem dnevniku. Spomnimo se samo na satirično rubriko La Cittadella, v kateri je posebno izstopal Slovenec Mirko Drek.
V zadnjih desetletjih se je svet spremenil in z njim il Piccolo, Trst pa se še vedno spreminja tudi v odnosu do Slovencev. Dnevnik Il Piccolo je z določenimi potezami končno postal aktivni dejavnik sožitja in sodelovanja, kar se je izkazalo tudi pri tržaškem srečanju treh predsednikov in skupnim koncertom na trgu Zedinjenja Italije. Italijanski dnevnik posveča tudi vedno večjo pozornost slovenskim umetnikom in pisateljem, od Pahorja do Jančarja in drugih.
Vsi ti zadnji dogodki sovpadajo s prisotnostjo pri krmilu časopisa odgovornega urednika Paola Possamaia, človeka iz Veneta, ki se je približal tržaški in slovenski realnosti z vsestranskim zanimanjem in predvsem brez vsakršnih predsodkov. Seveda bo potrebno še marsikatero nedorečenost poglobiti in narediti kar nekaj korakov. Spodbudno pa je dejstvo, da smo skoraj vsi ubrali pot dialoga, medsebojnega spoštovanja in iskanja skupnih rešitev, ki naj peljejo naše mesto iz primeža vsesplošne krize.
Na srečanju, ki ga organizira SKGZ v konferenčni dvorani Narodnega doma v sredo, 21. marca (jutri), ob 18. uri, bosta glavni urednik dnevnika Il Piccolo Paolo Possamai in bivši vladni podtajnik Miloš Budin poglobila teme, ki zadevajo preteklost, predvsem pa usmerila pogled naprej in skušala uokviriti razvoj našega mesta tudi na področju medetničnih odnosov. Večer bo nudil tudi priložnost, da se prisotni neposredno soočajo z uglednima gostoma.