22.06.2017 Trst za Evropsko prestolnico znanosti v letu 2020

16.06.2017 Kučan pri SKGZ

VČLANI SE
V SKGZ

Kongres SKGZ je v letu 2009 sprejel predlog, da se krovna organizacija okrepi s člani posamezniki, ki bi pripomogli k rasti organizacije in njeni utrditvi.
(Poziv k včlanjevanju)
(Pristopna izjava)
Tudi jaz sem SKGZ. Včlani se! Mnenja vseh za skupno rast

Analiza, izvajanje in razvoj zaščite narodnih skupnosti v Sloveniji in Italiji - Analisi, applicazione e sviluppo della Tutela delle Minoranze in Italia e Slovenia

Ali so pokrajine še aktualne in potrebne?

18.01.2012


V obdobju splošne gospodarske rasti se davkoplačevalci večinoma ne sprašujejo, kako država uporabi denar, ki ga od njih dobi. V obdobju krize ali celo recesije pa so ljudje pozorni na vsak evro in jih zato neučinkovitost javnih uprav in privilegiji politikov še kako zbodejo v oči. V številnih državah zdravstvo, šolstvo, vojska in druga področja niso vedno najbolj racionalno urejeni. Sploh pa ljudi v stiski moti vsak cent, ki ga država nameni odvečni birokraciji. Montijeva tehnična vlada je bila imenovana predvsem, da Italijo zvleče iz gospodarske in finančne krize, da zniža javni dolg in da poseže tam, kjer si poklicni politiki doslej niso upali.
Med številnimi ukrepi se je Monti lotil tudi racionalizacije krajevnih uprav, pri čemer razmišlja tudi o ukinitvi pokrajinskih uprav. Na klepetalnico Goriškega loka, ki bo jutri, 20. januarja, ob 18.30, v čitalnici Feiglove knjižnice v Kb centru v Gorici, je prireditelj večera - Slovenska kulturno-gospodarska zveza - povabil podpredsednika goriške in tržaške pokrajine Maro Černic in Igorja Dolenca, ki bosta pojasnila, kako gledata na Montijevo reformo krajevnih uprav. Pogovor bo vodil David Peterin.
Katera je konkretna vloga pokrajin? Jih res potrebujemo? Bi lahko njihove pristojnosti prenesli na druge ustanove? Černičeva in Dolenc bosta jutri odgovarjala na ta in druga vprašanja, seveda bosta pojasnila tudi, kako bi po njunem mnenju ukinitev pokrajin prizadela slovensko narodno skupnost v Italiji. Bi se z ukinitvijo pokrajin nivo zaščite slovenske narodne skupnosti znižal? Zakaj so pokrajine pomembne za Slovence in za njihovo politično zastopanost?
Gosta jutrišnje Klepetalnice bosta ponudila tudi svoj recept za ohranitev pokrajin; razložila bosta, ali bi se morda lahko na novo premislilo njihovo vlogo in jima namenilo nove pristojnosti. Zagovorniki ohranitve pokrajin trdijo, da bi bilo v logiki varčevanja treba ukiniti druge javne ustanove in zavode, z delovanjem katerih ima javna blagajna veliko višje stroške. Černičeva in Dolenc bosta povedala svoje mnenje tudi o tem, saj je tudi na Tržaškem in Goriškem cel kup javnih ustanov, katerih korist in vloga sta zelo vprašljivi, kljub temu pa si nihče ne upa predlagati njihove ukinitve.